DOLAR 32,5325 0.1%
EURO 34,9623 -0.14%
ALTIN 2.436,500,03
BITCOIN 2092915-0,35%
İstanbul
17°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Erdoğan kentsel dönüşüm müjdesini Gaziosmanpaşa’dan verdi
  • Medya Haliç
  • Genel
  • Erdoğan kentsel dönüşüm müjdesini Gaziosmanpaşa’dan verdi

Erdoğan kentsel dönüşüm müjdesini Gaziosmanpaşa’dan verdi

ABONE OL
28 Nisan 2023 13:53
Erdoğan kentsel dönüşüm müjdesini Gaziosmanpaşa’dan verdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Erdoğan kentsel dönüşüm müjdesini Gaziosmanpaşa’dan verdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gaziosmanpaşa’da, Kentsel Dönüşüm Projeleri Anahtar Teslim, Temel Atma ve Toplu Açılış Töreni’ne katıldı. Programda kentsel dönüşüme yönelik olarak iki müjde açıklayan Erdoğan, 2+1 100 metrekareye kadar ve 3+1 120 metrekareye kadar olan konutların inşa maliyetlerinin yarısını devletin hibe olarak ödeyeceğini söyledi. Bunun yanında kalan yarısı için de vatandaşlara uygun imkanlarla kredi verileceğini belirten Erdoğan, İstanbul’da kira yardımını da 5 bin 250 liraya yükselttiklerini de ifade etti.

Gaziosmanpaşa Meydanı’nda düzenlenen program Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta’nın açılış konuşmasıyla başladı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un selamlama konuşmalarının ardından Gaziosmanpaşalılara hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, büyük bir coşku ve sevgi seliyle karşılandı.

Konuşmasının başında, vatandaşların Ramazan Bayramı’nı tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her insanımızın hayat kalitesini yükseltiyor, ülkemizi büyütüyoruz. İşte bugün Gaziosmanpaşa’da aynı zamanda bunun için varız. Bugüne kadar 3,3 milyon konutu kentsel dönüşümle yenilerken 1,2 milyon konutu da TOKİ ile inşa ettik. Özel sektörün de katkılarıyla ülkemizi bunun 20 yıl öncesine göre çok iyi seviyeye getirdik. İstanbul başta olmak üzere deprem bölgelerindeki kentsel dönüşümü hızlandırıyoruz” dedi.

“2 BİN 410 KONUTUN ANAHTARLARINI HAK SAHİPLERİNE VERİYORUZ”

Deprem tehdidine dikkat çeken Erdoğan, “Marmara depreminin ardından ülkemizdeki dayanıksız yapıların yenilenmesi için milletin talebi oluştu. TOKİ, kentsel dönüşümle geçmişle mukayese edilemeyecek derecede önemli adımlar attık. Dönüşüm ve sosyal konut projeleriyle 13,5 milyon insanın hayatına dokunduk. Deprem bizim hazırlıklarımızın bitmesini beklemiyor.

Dün akşam verdiğimiz doğal gaz müjdesinden sonra kentsel dönüşüm müjdemizi açıklıyoruz. Bir yandan deprem bölgesindeki şehirlerimizi ayağa kaldıracak çalışmaları yönetiyorken yeni seferberlik başlatıyoruz. 1999 depreminin acıları hala taze olan İstanbul nüfus yoğunluğu ve stratejik konumu nedeniyle ilk sırada yer alıyor. İstanbul’da 220 bin binadaki 1,5 milyon bölüm risk altındadır. Sahada dönüşümü süren 98 bin konut var. Bugün GOP, Esenler, Başakşehir’deki 2 bin 410 konutun anahtarlarını hak sahiplerine veriyoruz” diye konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜM MÜJDESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan kentsel dönüşümde müjdelerini de ardı ardına sıraladı. Erdoğan, “İlk müjde, kentsel dönüşümde yarısı bizden kampanyası. Riskli yapı tespiti yaptıranlar ister yerinde ister rezerv alanda dönüşüme giren evlerin maliyetinin yarısını devlet olarak biz karşılayacağız. 100 metrekare büyüklüğünde 2+1 evini yapmak isteyen vatandaşın önüne 1,5 milyon maliyet çıktı, 750 bin lirasını hibe olarak vereceğiz. Kalan 750 bin lirayı vatandaş kendisi koyacak ve hemen evini yenileyebilecek. Devletin karşılayacağı kısım 120 m2 için 3+1 için ev için 1,8 milyonun yarısına tekabül eden 900 bin lira olacak. Borçlanacaksa vatandaş ona da çeşitli kolaylıklar sağlayacağız. 0,79 faizle 10 yıl vadeli kredi kullanabilecek. Yüzde 10’u peşin kalanı 10 yıl vadeli olarak ÜFE/TÜFE memur artış oranından yüksek olmayacak şekilde borcunu ödeyebilecek. 750 bin liralık aylık taksit 5 bin 625 lira, 900 bin lira için aylık taksit 6 bin 750 lira olacak. Cebinde birikmişi olmayan vatandaş güvenli yuva sahibi olabilecek. Tüm bu dönüşümler TOKİ güvencesiyle gerçekleştirilecek, herhangi istismara yer bırakmayacağız. Parsel bazlı dönüştürmek isteyenlere 0,74 faizle 1 milyon 250 bin lira kredi kullandıracağız. Hibe ve krediyle devlet milletin yanındadır. Kampanyayı İstanbul’dan başlatıyoruz. Amacımız bu şekilde İstanbul’da dönüşüm ihtiyacı olan 1,5 milyon konuttan 300 binini 200 bini yerinde, 100 binini rezerv alanlarda olmak üzere bir yıl içinde tamamlamaktır” şeklinde konuştu.

KİRA YARDIMI YÜKSELTİLDİ

Erdoğan, “İkinci müjdemiz kira yardımlarıyla ilgili. İstanbul’da kira yardımlarını 3500 liradan 5250 liraya yükseltiyoruz. İster kira yardımından yararlanılacak ister kredi kullanıp evini yenileyebilir. Ayrıca kura çekimleri devam eden ilk evim kapsamındaki 50 bin konut ve arsanın da şimdiden hak sahiplerine hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

USTA: “TÜRKİYE YÜZYILI BAŞLIYOR, HAYIRLI OLSUN”

Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta ise, “Türkiye’de kentsel dönüşümün startı 2013 yılında Gaziosmanpaşa Sarıgöl Mahallesi’nde verilmişti. Cumhurbaşkanımız Van Depremi sonrası siyasi hayatıma mal olsa bile kentsel dönüşümü yapacağız diye Türkiye için kentsel dönüşüme start vermişti. Biz de bu güzel başlangıcı fırsata dönüştürerek Sayın Cumhurbaşkanımızdan aldığımız ilhamla bugüne kadar 5 bin 502 konut yaptık. Cumhurbaşkanımıza sizler adına yürekten teşekkür ediyorum. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Kurum’a, çözüm ortağımız, dünya markası TOKİ Başkanına ve yöneticilerine teşekkür ediyorum. Türkiye Yüzyılı başlıyor, hayırlı olsun” şeklinde konuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.