DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2047565-2,35%
İstanbul
16°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Prof. Dr. Tufan Gündüz: Çanakkale’de ordu yenilmeyeceğini gösterdi

Prof. Dr. Tufan Gündüz: Çanakkale’de ordu yenilmeyeceğini gösterdi

ABONE OL
20 Mart 2024 10:14
Prof. Dr. Tufan Gündüz: Çanakkale’de ordu yenilmeyeceğini gösterdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Eyüpsultan’da Ramazan her yıl olduğu gibi bu yıl da dolu dolu yaşanıyor. Eyüpsultan Belediyesi’nin Zal Mahmut Paşa Külliyesi’nde gerçekleştirdiği Ramazan Sohbetlerinin konuğu bu kez Çanakkale Destanı’nın 109’uncu yıldönümü dolayısıyla tarihçi yazar Tufan Gündüz oldu.

Eyüpsultan Belediyesi, Ebu Eyyub El Ensari’nin diyarı Eyüpsultan’da vatandaşlara Ramazan ayının coşkusunu yaşatmak ve Ramazanı maneviyatına uygun olarak geçirebilmelerini sağlamak için birbirinden özel etkinliklere imza atıyor. Bu kapsamda teravih namazı sonrası Zal Mahmut Paşa Külliyesi’nin avlusunda kültür, sanat, tarih ve edebiyat dünyasının önemli isimleri Ramazan Sohbetlerinde vatandaşlarla bir araya geliyor.

Bu kapsamda Çanakkale Destanı’nın 109’uncu yıldönümü dolayısıyla gerçekleştirilen söyleşinin konuğu tarihçi yazar Tufan Gündüz oldu.

ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ RAHMET VE MİNNETLE YÂD EDİLDİ

Çanakkale’de şehadete koşan şehitleri anarak başladığı söyleşide Tufan Gündüz, “Osmanlı ordusuna baktığımızda kazanan ordudur. Bizim ordularımız Viyana kuşatmasına kadar daima muzaffer ordulardı. Ama 1683’ten itibaren biz yenilen bir orduya sahiptik. 2. Viyana ile beraber ordumuzun galip gelme hissini, o psikolojiyi kaybettik” dedi.

“OSMANLI DEVLETİ 1. DÜNYA SAVAŞI’NA GİRMEK DURUMUNDAYDI”

Osmanlı Devleti’nin 1. Dünya Savaşı’na girmek zorunda olduğuna dikkat çeken Gündüz şunları söyledi: “Çünkü 1. Dünya Savaşı Avrupa cephelerini büsbütün sardığında Osmanlı Devleti’nin uzaktan seyretme imkânı yoktu. Birinci nedeni boğazlar ikincisi Süveyş kanalı. Süveyş kanalı bizde değil ama müdahale şansımız vardı. Savaş sırasında Türk tarihi için enteresan bir dönüm noktası yaşandı. İngilizler ve Fransızlar, Osmanlı Devleti’nin merkezine doğrudan saldırmak ve Osmanlı Devleti’ni erken dönemde savaş dışı bırakmak amacıyla Çanakkale’ye askeri çıkartmalar yaptılar. Boğazları önce deniz yoluyla geçmek daha sonra bu işi kara savaşına döndürmeyi hedeflediler. 250 binlik bir orduyu Gelibolu cephesine yığmışlardı. Biz de Çanakkale’ye kademeli olarak sayısı 50 – 55 bini bulan miktarda asker yığdık. Ve Çanakkale’de muazzam bir kapışma başladı. 18 Mart tarihi Çanakkale Deniz Savaşları’nın tarihidir. Bütün güçleriyle geçmeyi denemişlerdir ama başarısız olmuşlardır. Bundan sonra 25 Nisan’da kara yoluyla İstanbul’a ulaşmayı düşünmüşlerdir ve kara savaşları başlamıştır.”

“ÇANAKKALE’DE ÇOK İYİ BİR SAVUNMA SAVAŞI YAPTIK”

Çanakkale’nin bir savunma savaşı olduğunu Vurgulayan Gündüz, “Yani bizim stratejimiz savunma üzerine kuruludur. Çünkü burayı geçerlerse İstanbul düşüyor, payitaht düşüyor. 1916 yılının ocak ayına gelindiğinde düşman cephelerinde bir sessizlik, 6 Ocak tarihinde düşman cephesinin bir anda boşaldığını gördüğümüz bir tablo var. Ve şu olmuştur, 1683 tarihinden itibaren geri çekilen ordu ilk defa yenilmeyeceğini göstermiştir. Çanakkale savaşının büyük yapan tam da burasıdır ‘Bizi artık yenemezler’. Çanakkale’de çok iyi bir savunma savaşı yaptık ve yenilmedik.”

“ÇANAKKALE SAVAŞI’NIN SONUCU KURTULUŞ SAVAŞI’DIR”

Çanakkale Savaşı’nın getirdiği ‘Bizi yenemezler’ duygusunun sonucunun Kurtuluş Savaşı’ olduğunu belirten Gündüz şöyle devam etti: “Çünkü aynı kadroları orada dirençte görürsünüz. O kadar çıkmazları olan bir savaştır ki, yeniden asker toplanmıştır, yeniden silah toplanmıştır. Her şeyin yeniden, yeniden yapıldığı bir şey, sonuç Lozan Antlaşması’dır. Sonuç Türk milletine miras olarak kalmış olan Misak-ı Milli’dir. İçimizde artık yenemeyecekleri duygusu vardır.”

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.